Wat is outplacement?


Outplacement staat voor het begeleiden van de werknemer naar een nieuwe baan of naar zelfstandig ondernemerschap. Het draait dus om het begeleiden van werk naar werk. 

Herkomst en ontwikkeling

Outplacement werd ruim 35 jaar geleden ontwikkeld in de Verenigde Staten en deed daarna zijn intrede in Nederland. Inmiddels is outplacement bij ons niet meer weg te denken en met de komst van de transitievergoeding is de outplacementmarkt alleen maar verder gegroeid.  

Outplacementtrajecten

Een outplacementtraject kent meestal een aantal vaste fasen. Bekende voorbeelden hiervan zijn verwerking van het ontslag, het in kaart brengen van competenties en wensen, sollicitatiebegeleiding en jobhunting.

Outplacementbureaus

Er zijn in Nederland honderden outplacementbureaus actief. Hiertoe behoren kleine, middelgrote en grote outplacementbedrijven. Tegenwoordig zien we ook steeds meer netwerkorganisaties verschijnen.  

Situatie België

In tegenstelling tot Nederland zijn de regels rondom outplacement in België wettelijk geregeld en veel minder vrijblijvend. Zo is een werkgever verplicht iedere werknemer te informeren over het recht op outplacement en is de werkgever verplicht de kosten op zich te nemen. De werknemer op zijn beurt moet elk outplacementaanbod accepteren en indien de werknemer geen aanbod krijgt moet dit opgeëist worden. Als de werknemer dit niet nakomt, dan kan het recht op een uitkering verloren gaan.

Meer info: