Outplacement blog

Tweede ronde STAP-budget van start

02-05-2022 - Redactie

Vandaag gaat de tweede ronde voor het STAP-budget van start. Net als bij de eerste ronde wordt er gerekend op zeer veel interesse. 
 

Wees er op tijd bij

Het aanvraagportaal gaat om 10:00 uur open. Net als bij de vorige ronde waarbij in totaal 36.000 aanvragen werden goedgekeurd, is er voor 32 miljoen te verdelen aan opleidingsbudgetten. Bedenk wel dat je vandaag alleen subsidie kunt aanvragen als je reeds bent aangemeld bent bij het UWV. Verder is het goed om te weten dat het STAP-budget specifiek bedoeld is voor een opleiding, training een cursus gericht op huidig of toekomst werk. 

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Voor de tweede ronde ontving het UWV al 32.600 vooraanmeldingen. Dat wil zeggen dat aanvragers zich hebben aangemeld bij een opleider met het verzoek om het STAP-budget hiervoor in te zetten. De opleider geeft dit vervolgens door aan het UWV. Ben je te laat voor de tweede ronde en heb je nog geen subsidie toegewezen gekregen dit jaar? Dan is het goed om te weten dat er dit jaar nog drie rondes zijn: op 1 juli, 1 september en 1 november. 

 

Loopbaanpoort: Jouw route naar plezier in je werk!

18-03-2022 - Mireille Tempelaars

Werken met plezier en energie in een omgeving die bij je past. Dat is volgens Wim Aartsen waar het bij Loopbaanpoort om draait. 'We vinden het vanzelfsprekend dat loopbaanontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling hand in hand gaan', aldus Wim. 'Als je bij ons ‘de poort opent’, dan kies je voor begeleiders die hun sporen hebben verdiend in outplacement, loopbaancoaching en persoonlijke ontwikkeling.'

Outplacementcoach Wim Aartsen van Loopbaanpoort

1. De route voor een succesvol traject van werk naar werk is voor iedereen anders. Hoe zorgen jullie ervoor dat elke unieke route steeds tot een succes leidt?

'We inventariseren wat iemand al in zijn bagage heeft en welke instrumenten verder nog nodig zijn en waarop hij of zij zich nog kan ontwikkelen voor een succesvol traject naar nieuw werk. Daarbij luisteren we goed en stemmen af op de persoon. Die route is voor iedereen net weer even anders. De één heeft aandacht nodig voor verwerking van het verlies van werk, de ander wil zichzelf grondig heroriënteren met bijvoorbeeld een uitgebreide online beroepskeuzetest. Of misschien wil iemand direct aan de slag met netwerken en solliciteren. Onze ervaring is dat een route met persoonlijk maatwerk tot succes leidt.' 

2. Jullie werken met 3 outplacementfases om te werken naar het einddoel, waarin verschilt deze aanpak met andere outplacementbureaus?


'Onze begeleiding is maatwerk en tegelijkertijd herkennen wij in ieder traject een bepaalde waardevolle fasering. De kracht van deze 3 outplacementfases? De heldere opbouw die het zelfvertrouwen op een positieve manier beïnvloedt. We werken allereerst aan het persoonlijk profiel, gevolgd door het zoekprofiel en sollicitatiesupport. We brengen talenten, kwaliteit en persoonlijkheid in kaart, onderzoeken welke organisaties en functies passend zijn en brengen daarin focus aan en ondersteunen met alle support die nodig is.'

3. Kun je wat meer vertellen hoe een gemiddeld coachingstraject bij jullie verloopt? Bijvoorbeeld hoe lang duurt een traject, zijn de ontmoetingen persoonlijk of digitaal?


'De duur van een outplacementtraject varieert, omdat de route voor iedereen verschillend is. Gemiddeld is de doorlooptijd 3 tot 6 maanden. Door onze persoonlijke benadering doen we de begeleiding liefst face-to-face. Sommige delen van het traject, bijvoorbeeld het bespreken van een brief of CV, kunnen natuurlijk ook prima online. In de afgelopen 2 jaar zijn wij door de coronamaatregelen meer online gaan werken. Overigens hebben we ook coaches die delen van het traject invullen met behulp van wandelcoaching. Dat sluit vaak prima aan op de situatie van de persoon; het zet iemand zowel fysiek als mentaal in beweging. Aan de hand van huiswerk- en netwerkopdrachten blijft iemand ook tussen de persoonlijke contactmomenten door altijd actief.'

4. Op jullie website staat dat zelfreflectie in elk traject een werkzaam bestanddeel is. Dat is een stukje psychologie, zijn jullie coaches daar ook in getraind en hoe gaat de zelfreflectie in zijn werk?

'Al onze coaches zijn, naast hun specialisatie in loopbaanvraagstukken, ook opgeleid in uiteenlopende methodieken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dit varieert van opleidingen in counseling, transactionele analyse en systeem coaching tot opleidingen in breathwork, zijnsoriëntatie en human design. Persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie gaan hand in hand en in een outplacementtraject is zelfreflectie bij uitstek belangrijk. Om een goede vervolgstap in werk te kunnen zetten is het voor een cliënt belangrijk helder te krijgen wat hem inspireert, waar zijn kwaliteiten liggen en waar hij energie van krijgt. Welk werk wil iemand doen en in welke werkomgeving voelt iemand zich lekker en op zijn plek? Maar ook: Welke persoonlijke issues werken eventueel belemmerend om in beweging te komen?

In de gesprekken wordt hierop gereflecteerd onder andere met behulp van reflectieoefeningen en het maken van reflectieverslagen door de cliënt. Het leidt tot een helder loopbaanperspectief waarop de client vervolgens samen met de coach een effectief plan van aanpak kan maken.' 

5. Wat zijn volgens jou de belangrijkste factoren die bijdragen aan een succesvolle begeleiding van werk naar werk?

'Dat begint met een goede relatie, de ‘klik’, tussen coach en coachee. Met vertrouwen in elkaar, persoonlijke aandacht en betrokkenheid vanuit de coach en oprechte inzet en betrokkenheid vanuit de coachee. Verder heb je een passend en realistisch loopbaandoel nodig om samen naartoe te kunnen werken. Om uiteindelijk daadwerkelijk op de juiste nieuwe plek terecht te komen, moet je weten hoe de huidige arbeidsmarkt in elkaar zit. Een netwerk draagt bij, evenals actief en effectief netwerken door de persoon. En hij of zij moet goed in staat zijn zichzelf neer te zetten in een sollicitatiegesprek.'

 

 

Grote belangstelling eerste ronde STAP-budget

05-03-2022 - De redactie

Mensen hebben zich massaal aangemeld voor de eerste ronde van het STAP-budget. Uiteindelijk kregen 35.000 mensen de scholingssubsidie toegewezen. Dat meldt het UWV, de uitvoerder van het STAP-budget. In totaal is er voor 2022 een budget voor 160.000 aanvragen.

70.000 wachtenden

Dinsdag 1 maart 2022 ging het loket voor het STAP-budget open. Op de derde dag was het budget voor de eerste ronde reeds vergeven. Lang niet iedereen die een aanvraag deed kreeg het STAP-budget toegewezen. Op het piekmoment waren er 70.000 mensen aan het wachten, meldt directeur Thof Thissen van het UWV in het NOS Radio 1 Journaal. 

Nieuwe rondes, nieuwe kansen

Gelukkig volgen er nieuwe rondes voor het STAP-budget bij de vestigingen van het UWV. Zo zijn er in 2022 nog vier aanvraagrondes waarvan de eerste op 1 mei. Thissen meldt bovendien dat er geldt wordt vrijgehouden voor mensen die digitaal minder goed de weg kennen. Dit ook naar aanleiding van eerdere opmerkingen dat alleen kansrijkere mensen de weg naar de subsidies zouden weten te vinden. 

 
Vind loopbaancoaching
Kom in contact met loopbaancoaches binnen en buiten uw regio voor het STAP-budget.

9 Ways: Je bepaalt zelf je koers met werk dat aansluit bij je talenten!

23-02-2022 - Mireille Tempelaars

Krijg jij te maken met ontslag? Dan kun je dat volgens Tom Oor van 9 Ways ook zien als een kans om stil te staan bij je dromen en talenten van waaruit jij jouw ideale baan realiseert. Outplacementbureau 9 Ways focust zich op hoger opgeleiden die aan het begin en in het midden van hun carrière staan. 'Ga bij jezelf na welke gedragspatronen je belemmeren en welke competenties je wilt ontwikkelen. Je zult zien dat er zoveel mogelijkheden zijn', aldus Tom. Met zijn enthousiaste karakter en achtergrond in bedrijfskunde en ontwikkelingspsychologie coacht Tom Oor van 9 Ways jou op hoog niveau naar de baan die het best bij je past. Hij legt uit hoe. 

Waarin onderscheidt jouw coachingstraject zich van anderen?

'Het combineren van twee werelden, dat is waar ik goed in ben. En dit zie je terug in mijn coachingstraject bij 9 Ways. Enerzijds focus ik me vanuit mijn achtergrond in ontwikkelingspsychologie op de talentontwikkeling. Dus hoe zit je als mens in elkaar, wat zijn je talenten, interesses en potenties? Daarbij ga ik psychologisch dieper dan de gemiddelde coach. Zo komen er dingen naar boven waar je jezelf in eerste instantie niet bewust van bent. Juist het coachen op die diepere lagen van de mens zijn interessant. Want daar zit de potentie. Anderzijds heb ik een achtergrond in het bedrijfsleven bij meerdere multinationals in vijf verschillende continenten. Ik weet hoe die wereld werkt en hoe we daarop in kunnen spelen. Zo help ik met het realiseren van de droombaan die bij je past.'

Hoe ziet zo’n coachingstraject eruit?

'Bij elk coachingstraject rekenen we terug. We beginnen met de droom, wat is het hoogst mogelijke toekomstperspectief voor diegene? En wat kan iemand vervolgens doen om dat te bereiken? Het enthousiasme dat daaruit voortvloeit is de eerste stap. Binnen een programma toon ik ook leiderschap. Ik neem diegene mee in de weg naar het hogere doel op een open en eerlijke manier. Soms is die ontdekkingsreis een beetje spannend en bied ik een luisterend oor. Ik verlang groei van een ander, maar heb die weg ook zelf bewandeld. Daarom laat ik zien welke groeistappen ik daarin heb gezet. Ook ik vind dingen rete spannend, moeilijk of pijnlijk.”

Hoe ondersteun je in de ontwikkeling van jouw klanten?


'Klanten die niet naar zichzelf willen kijken, passen niet bij mijn coachingstraject. Tijdens de vrijblijvende intake maken we kennis met elkaar en leg ik mijn methode uit. Samen kijken we of we met en van elkaar willen leren. Het stukje psychologie in mijn methode kan voor sommigen spannend zijn maar juist ook veel voldoening geven. Het is een natuurlijk proces en dat doen we op een rustige en gefaseerde manier. Je krijgt van mij boeken en persoonlijkheidstesten. Soms, als het nodig is, doen we oefeningen met elkaar. Een mooi voorbeeld is een klant die ik een tijd geleden coachte door middel van een ademhalingsoefening. Hij vond het lastig om over bepaalde zakelijke onderwerpen te communiceren en ging dan lachen en grapjes maken. Er gebeurt dus op dat moment iets met zijn lichaamstaal. Samen hebben we geoefend om terug te gaan naar de ademhaling bij het opkomen van de lachimpuls. Daarmee creëert hij ruimte en kan hij het gesprek sturen zoals hij wilt. Grote veranderingen beginnen soms bij kleine stapjes.'

Hoe resulteert dit uiteindelijk in het vinden van een baan?


'Verder leg ik met mijn methode een superfocus op functies en expertisegebieden. Simpel gezegd kan ik helpen om hele specifieke werkgebieden in kaart te brengen die helemaal bij jou aansluiten. Ik kijk waar de kracht van de persoon ligt. Daarbij kijk ik ook naar de trends in de samenleving en maak ik gebruik van mijn netwerk. 30% van de vacatures ligt namelijk verborgen. Aan de hand daarvan stellen we je CV op en passen we arbeidsmarkttactieken toe. Daarbij ondersteun ik ook bij de sollicitatiegesprekken. Ik bied een helpende hand, maar je zult ook veel zelf doen, reflecteren en oefenen. Zoals oude wijsheid zegt: zoals de inspanningen zijn, zullen de beloningen zijn. Op die wijze groei je extra en pluk je de vruchten daarvan, ook na mijn programma.'