Outplacement blog

Veranderen van baan is aantrekkelijk maar werknemers blijven zitten

27-11-2022 - De redactie

Met een historisch krappe arbeidsmarkt en een recordaantal onvervulde vacatures zou je verwachten dat er massaal gewisseld wordt van baan. Toch toont recent onderzoek aan dat werknemers niet massaal op zoek gaan naar ander werk. Wat zit er achter?


Onderzoek

Veel werkenden vinden wel degelijk dat het tijd wordt voor iets nieuws. Werkgeluk is daarbij een belangrijke factor. Dat blijkt uit een enquête die onderzoeksbureau PanelWizard uitvoerde voor opleidingsinstituut NCOI. Bovendien zijn volgens de onderzoek rond de 2,4 miljoen mensen, een kwart van de werkenden, ontevreden met de huidige baan. Een extra stimulans zou je zeggen om onmiddellijk op zoek te gaan naar een nieuwe betrekking wetende dat er werk in overvloed is. Bij wijze van spreken zou je binnen een dag van baan kunnen veranderen. 

Actief solliciteren voor werkgeluk

Wat maakt nu dat werknemers niet massaal op zoek gaan naar nieuw werk? Voorzichtigheid en de angst voor het onbekende zijn welbekende redenen waarom mensen blijven zitten waar ze zitten. Maar ook het veranderende sollicitatieproces en actief solliciteren blijken drempels. Want wie werkgeluk wil, moet daarin investeren. Daarnaast is werkgeluk niet voor iedereen even belangrijk. Sollicitatie-specialist Aaltje Vincent heeft nog wel een goede tip voor mensen die opzien tegen onzekerheid in een artikel van Trouw. 'Ga eerst eens thee drinken bij een werkgever waar je het ziet zitten. Door elkaar te leren kennen overwin je die angst voor het nieuwe.'

 

Een op de vijf medewerkers opgesloten in baan

23-10-2022 - Redactie

Ga je iedere dag met tegenzin naar je werk? Dan zit je misschien wel 'opgesloten in je baan'. Organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure deed onderzoek naar dit weinig besproken fenomeen dat vaak niet zonder gevolgen blijft.


Job lock

Een op de vijf medewerkers zit opgesloten in zijn of haar baan. Je kunt ze op verschillende manieren herkennen. Het zijn bijvoorbeeld mensen die met regelmaat mopperen over hun baas, takenpakket of het bedrijfsbeleid. Wie vervolgens vraagt waarom ze de organisatie niet verlaten, krijgt verschillende excuses te horen. Die variëren van 'ik ben de kostwinnaar', 'ik ben hier al zo lang werkzaam' en 'ik ben te oud' tot 'ik heb de kwalificaties niet' of 'mijn werk is te specialistisch'. Merel Feenstra-Verschure signaleert nog een ander probleem. Volgens haar beseffen mensen niet altijd dat ze vast zitten in hun baan waardoor ze veel te laat in actie komen. In het slechtste geval eindigen ze met depressieve gevoelens en een langdurige burn-out

Aan de slag: oplossingen

Een van de problemen die uit het onderzoek volgt, is dat mensen angst hebben om te zeggen dat ze ontevreden zijn met hun werk. Dat klinkt immers niet zo goed op een verjaardag. De oplossing ligt vaak bij het durven maken van keuzes en offers. Wie een salarisoffer maakt voor ander werk wordt daar op de langere termijn doorgaans gelukkiger van. Maar ook werkgevers zouden meer kunnen doen. Als een werknemer zijn of haar hart lucht dan moedigen werkgevers de vertrekintentie vaak verder aan. Een werknemer is echter in de meeste gevallen nog helemaal niet zo ver. Het opbouwen van een goede vertrouwensband en het vroegtijdig signaleren van ontevredenheid maken dat werknemers gemakkelijker hun hart durven te luchten zonder dat ze meteen vertrekken. Dat houdt ook de mogelijkheid open om intern iets te kunnen veranderen, volgens Merel Feenstra-Verschure van The People Society.   

 

Cursusaanbieders lopen binnen met opleidingsbudget STAP

28-08-2022 - Redactie

Opleidingsinstituten profiteren flink van de STAP-subsidie. Volgens onderzoek van RTL Nieuws proberen ze met trucs voor zoveel mogelijk opbrengst te gaan als de overheid de cursus betaalt. Het gevolg is dat minder mensen een cursus kunnen volgen omdat de subsidiepot eerder leeg raakt.

Trucs

Er zijn verschillende trucs waarmee opleiders zoveel mogelijk geld bij de overheid claimen. Zo zijn sinds de invoer van de opleidingssubsidie de prijzen voor de cursussen verhoogd. De prijs wordt ook om hoog gekrikt door standaard extra opties aan te vinken die niet altijd relevant zijn. Zoals een getuigschrift die geen functie heeft als een diploma behaald wordt. Een andere truc is dat de overheid geen examenkorting krijgt die aan andere klanten wel wordt gegeven. Ook krijgt de overheid bij een aantal cursusaanbieders geen korting bij vooruitbetaling terwijl dit voor reguliere klanten wel geldt. 

Ontwerpfout

Volgens hoogleraar Renée van Schoonhoven, onderwijsrecht aan de Vrije Universiteit, zijn de prijsstijgingen mogelijk door een ontwerpfout. 'Ethisch is het natuurlijk niet goed wat de bedrijven doen, maar het is niet verboden. Dit had je netjes dicht moeten tikken aan de voorkant, door afspraken te maken over bijvoorbeeld een maximale prijsstijging.' Vakbond CNV spreekt van een typisch voorbeeld van goed bedoeld maar slecht uitgewerkt. D66-Kamerlid Marijke van Beukering gaat Kamervragen stellen over de prijsstijgingen. Een nieuwe regeling kan in de praktijk niet goed uitpakken, maar dan moet je niet te lang wachten met aanpassingen, aldus het Kamerlid. 


 

De zomer benutten om na te denken over je werk

30-07-2022 - Redactie

Veel mensen benutten de zomer om op vakantie te gaan. Sommigen zelfs een maand. Maar waarom deze periode niet benutten om in een andere omgeving over je werk en loopbaan na te denken?


Automatische piloot

De meeste tijd leven we op de automatische piloot. Volgens loopbaancoach Marloes Halmans geeft dat weinig tijd om na te denken over je werk. Om dat te doorbreken kun je op vakantie gaan of simpelweg een andere omgeving opzoeken. Wie een paar weken vrij is, komt los van de dagelijkse belemmeringen en werkverplichtingen. Ideaal dus om in alle rust na te denken over je loopbaan en je huidige werk onder de loep te nemen.

Ga lang en alleen op vakantie

Josien Borgers, groeistrateeg, neemt de hele zomerperiode vrij om los te komen van haar werk als ondernemer. Ze plant aan het begin van het jaar de vrije periode door te bepalen wat ze wil verdienen in dat jaar, maar dan op basis van 10 maanden. Rust is volgens Borgers voor elke werkende zinvol. Je ziet opeens voor je hoe je bepaalde problemen kunt oplossen. Marloes Halmans onderschrijft dat een weekje vakantie niet genoeg is, maar ze voegt er nog iets aan toe: 'ga eens alleen op vakantie'. Het ideale recept voor een retraite, even helemaal los van je referentiekader.