Het nieuwe kabinet wil dat organisaties met 25 of meer medewerkers vanaf 2026 geen beroep meer kunnen doen op de compensatieregeling transitievergoeding. Naar verwachting wordt op Prinsjesdag duidelijk of deze plannen daadwerkelijk doorgaan.
Uit het hoofdlijnenakkoord blijkt dat de formerende partijen de compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid willen versoberen. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren. Uit cijfers van het UWV blijkt dat sinds de invoer van de regeling 144.767 compensatievergoedingen zijn uitbetaald. Dit is goed voor een kleine 3 miljard euro die aan compensatie is betaald sinds de introductie tot en met het jaar 2023. Voor grote bedrijven kan het afschaffen van de compensatieregeling grote financiële gevolgen hebben en slapende dienstverbanden in de hand werken.
In 2020 ging de compensatieregeling bij langdurige arbeidsongeschiktheid in werking. Werkgevers worden hierbij gecompenseerd voor de transitievergoeding als zij na twee jaar loondoorbetaling afscheid nemen van hun zieke werknemer. Naast het financieel ontlasten van werkgevers bij ziekte was de regeling in het leven geroepen om slapende dienstverbanden tegen te gaan. Tot en met september 2020 konden werkgevers ook met terugwerkende kracht compensatie aanvragen voor dienstverbanden die waren geëindigd op of na 1 juli 2015 mits de transitievergoeding volledig was betaald voor 1 april 2020. De meeste aanvragen vonden juist in deze maand plaats: 19.293.
Een onaangekondigd exitgesprek na een 16-jarig durende dienstverband heeft geleid tot een ontslagvergoeding van ruim 100.000 euro. De man die van mening was dat hij door het onverwachte vertrek een flinke smak geld misliep, had bijna drie keer zoveel geëist.
Het exitgesprek vond plaats op 19 januari 2023. De man kreeg van de manager en HR-directeur van het staalbedrijf te horen dat zij geen vertrouwen meer in hem hadden en dat er geen basis meer was voor verdere samenwerking. Het bedrijf gaf aan over een afscheidsregeling te willen praten, gevolgd door de mededeling dat de man het pand moest verlaten. Dat viel rauw op het dak van de man die na de meeting nog een presentatie wilde geven. "Ik laat me niet wegsturen als een snotneus" verzette hij zich op felle toon. 's Avonds appte hij ook nog naar zijn manager: "Wat heb je gedaan" en "Waarom?". Door het onverwachte einde van het dienstverband was de man van mening dat hij veel schade opliep. Naast een lager salaris bij zijn nieuwe werkgever zat hij een tijdje in de WW waardoor hij minder pensioen opbouwde. Sinds 2019 had de man geen beoordelingsgesprek meer gehad. Zijn jurist voerde aan dat hij in 2022 zijn beste jaar ooit voor het bedrijf had gehad en dat hij altijd loyaal was geweest.
Met een afscheidspremie van 41.754 die het bedrijf aanbood, ging de man niet akkoord. De zaak kwam vervolgens bij de kantonrechter terecht die in juni vorig jaar de arbeidsovereenkomst ontbond. Het bedrijf moest de man 44.978,26 euro betalen aan transitievergoeding en nog eens 100.000 euro aan billijke vergoeding. Zijn werkgever ging hier tegen in beroep bij het Haagsche gerechtshof. In reactie daarop eistte de man een veel hogere afkoopsom van 292.769,25 euro. Daarin ging het gerechtshof niet mee maar het hof bekrachtigde wel een eerder vonnis van de kantonrechter. Het hof oordeelt dat 100.000 euro recht doet aan de omstandigheden. Tevens kreeg de man 15.000 euro mee om het pensioengat te dichten. Verder moest de voormalige werkgever opdraaien voor de juridische hulp in de periode dat er werd onderhandeld over de vaststellingsovereenkomst, circa 3.000 euro.
De komende jaren wordt verder ingezet op het doorontwikkelen van de infrastructuur voor Van Werk naar Werk. Het doel is dat werkende werkzoekenden duurzaam aan het werk kunnen komen en blijven. Minister Van Gennip lichtte dit in een Kamerbrief toe.
Hoewel de meeste baanwisselingen soepel verlopen, zijn er ook groepen werkenden waarbij dit niet zelfstandig lukt. Daarom hebben de sociale partners al eerder de handen ineen geslagen. Onderdeel van de nieuwe plannen is dat er in sectoren waar nu niets of weinig voor geregeld is, goede afspraken komen. Ook krijgen werkzoekenden betere ondersteuning. Jan Pieter Daems (CNV): “Heel goed nieuws dat we nu in Nederland eindelijk serieus gaan doorpakken met het goed organiseren Van Werk naar Werk. Heel belangrijk in de bestaanszekerheid van mensen. Er kan altijd wat gebeuren met je werk, of in je leven, dat er naar ander werk gegaan moet worden. Goede ondersteuning is dan cruciaal.”
Naast het versterken Van Werk naar Werk zijn er nog andere maatregelen die de infrastructuur van de arbeidsmarkt gaan vervormen. Zo komt nu een regionaal loket: het Werkcentrum. Werkzoekenden, werkenden en werkgevers kunnen bij het Werkcentrum terecht voor vragen over werk, loopbaanstappen, scholing en personeelsvraagstukken. Alle arbeidsmarktregio's gaan nu deze naam gebruiken voor gezamenlijke kanalen en voor de publiek-private netwerksamenwerking. Dat gaat zorgen voor herkenbaarheid en eenduidigheid. Voor werkgevers is het bijvoorbeeld nu soms ingewikkeld, omdat zij door verschillende partijen en uitvoerders worden benaderd in combinatie met een grote diversiteit van regelingen.
Het verliezen van je baan kan een behoorlijke hobbel zijn, zowel financieel als emotioneel. Maar wanneer je je klaarmaakt voor een nieuw hoofdstuk in je carrière, komen sollicitatiegesprekken om de hoek kijken. Hoe ga je om met het onvermijdelijke moment waarop de nieuwe werkgever vraagt naar wat er bij je vorige baan is gebeurd? Hier zijn enkele inzichten en tips van loopbaancoaches om je door dit gesprek te loodsen.