Outplacement blog

Transitievergoeding vaak niet gebruikt voor omscholing of outplacement

07-03-2019 - De redactie

De transitievergoeding is bedoeld voor het sneller vinden van een nieuwe baan in de vorm van omscholing of outplacement. Voor het eerst is nu onderzocht of de transitievergoeding inderdaad voor deze doeleinden wordt ingezet.

spaarvarken

Ontslagvergoeding wordt spaargeld

Onderzoekers van Tilburg University ontdekten dat de transitievergoeding in de praktijk weinig gebruikt wordt voor omscholing of outplacement. Het grootste deel van de ex-werknemers zet de ontslagvergoeding op de bank of betaalt er vaste lasten mee. Een vijfde van de ontvangers wendt de vergoeding zelfs aan voor luxe producten. Uiteindelijk gebruikt maar een kwart van de ontvangers de transitievergoeding daadwerkelijk voor baanbegeleiding of -ontwikkeling. Een gemiste kans?

Omscholing zeer effectief

Uit het onderzoek blijkt tegelijkertijd dat omscholingscursussen vaak zeer effectief zijn. Personen die deelnemen aan omscholing blijken gemiddeld zes maanden sneller werk te vinden dan zij die geen scholing volgden. Dit effect is vooral aanzienlijk bij lager en middelbaar opgeleiden. Dit soort scholing kan sinds 2015 door werknemers uit de transitievergoeding betaald worden met de komst van de Wet Werk en Zekerheid, inmiddels vervangen door de Wet Arbeidsmarkt in Balans

Baanbegeleiding vaker aangeboden 

Scholing en outplacementbegeleiding kunnen dus door werknemers betaald worden uit de transitievergoeding. Baanbegeleiding inkopen is echter niet verplicht en dat is een belangrijke verklaring waarom werknemers de ontslagvergoeding voor andere zaken aanwenden. Dat 'maar' een kwart de transitievergoeding inzet voor het sneller vinden van een nieuwe baan wil overigens niet zeggen dat de regeling niet werkt. Daar komt bij dat bedrijven steeds vaker baanbegeleiding (in Nederland is outplacement niet verplicht) kostenloos aanbieden. In dat geval hoeft de werknemer de transitievergoeding hiervoor dus niet aan te wenden.