Wat is het verschil tussen outplacement en loopbaanbegeleiding?


Bij outplacement is altijd sprake van beëindiging van het arbeidscontract, terwijl dit bij loopbaanbegeleiding niet het geval hoeft te zijn. In dit artikel meer over de verschillen en overeenkomsten tussen outplacement en loopbaanbegeleidling.

Loopbaanbegeleiding versus outplacement

Bij loopbaanbegeleiding gaat de werknemer samen met een loopbaancoach op zoek naar een volgende stap in zijn of haar carrière. Dit gebeurt bijvoorbeeld omdat de werknemer niet tevreden is met het huidige werk en zich graag verder wil ontwikkelen. Het initiatief voor loopbaanbegeleiding ligt doorgaans bij de werknemer, terwijl dit bij outplacement in de regel juist omgekeerd is. Loopbaanbegeleiding kan net als bij outplacement leiden tot werk buiten de huidige organisatie, maar dit hoeft niet het geval te zijn. De uitkomst van loopbaanbegeleiding kan bijvoorbeeld ook een andere functie zijn binnen de huidige organisatie.

Overeenkomsten outplacement en loopbaanbegeleiding

Outplacement en loopbaanbegeleiding hebben ook veel overeenkomsten. Beide draaien om persoonlijke ontwikkeling en het vaststellen van carrièredoelen. In andere woorden: de werknemer gaat samen met een coach op zoek naar manieren om competenties te verbeteren en carrièredoelen te behalen. Verschillende fasen die we bij outplacement zien, kunnen ook van toepassing zijn bij loopbaanbegeleiding. 
 
Lees ook over gratis ontwikkeladviestrajecten.  
 

Vind outplacementbegeleiding
Zoek contact met outplacementbureaus en loopbaancoaches voor outplacement en loopbaanbegeleiding.