Wat doen bij ontslag met outplacement? Het kan zijn dat je outplacement krijgt aangeboden, maar het kan ook zijn dat een werkgever dit niet faciliteert. Hieronder tips zodat je meer uit je outplacement kunt halen.
Bij ontslag geldt in algemene zin dat je je tijd tijd neemt en een overeenkomst nooit zomaar ondertekent. Met een jurist neem je het beëindigingsvoorstel door en bekijk je samen wat er uitgehaald kan worden. In de praktijk is het vaak raadzaam om een tegenvoorstel te doen. Dit is natuurlijk niet anders bij outplacement. Wat voor outplacementtraject krijg je aangeboden en wie gaat de outplacement verzorgen? Het kan zijn dat je werkgever een outplacementbureau aandraagt en dan is het belangrijk dat je hier een goed gevoel bij hebt. Bij twijfel kun je voorstellen om zelf een outplacementbureau aan te dragen helemaal afgestemd op het doel van jouw outplacement.
Het kan zijn dat je bij ontslag geen outplacement krijgt aangeboden. Bedenk dat ontslag ook een unieke gelegenheid kan zijn om een nieuwe richting in te slaan. Outplacement kan dan heel veel meerwaarde bieden. Bijvoorbeeld als je ander werk voor ogen hebt maar waar je niet de bijbehorende opleiding en ervaring voor hebt. Denk ook aan zelfstandig ondernemerschap waarbij professionele begeleiding de kans op succes aanzienlijk kan vergroten. Neem outplacementbegeleiding dan ook zeker mee in de onderhandelingen. Daarnaast kun je ook de wettelijke transitievergoeding inzetten voor outplacement.