Outplacement en outplacementbureaus in het nieuws


Lees hier informatieve interviews met outplacementcoaches en actuele artikelen over outplacement.

Werkgevers wachten met ontslag op nieuwe regeling na 1 januari 2020

09-10-2019

Het loont voor werkgevers om nog even te wachten met het ontslag van oudere werknemers. In 2020 hoeven werkgevers namelijk aanzienlijk minder transitievergoeding te betalen. Voor een 50-plusser kan dit zelfs de helft schelen. 

Transitievergoeding ontslag na 1 januari 2020

De verschillen in transitievergoeding tussen nu en 2020 hebben te maken met verschillende maatregelen die ingaan of juist aflopen. Op 1 januari gaat de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in waardoor alle transitievergoedingen lager worden. Voor 50-plussers komt daar een uitzonderingsregeling bovenop die eveneens op 1 januari afloopt. Met de Wet Werk en Zekerheid uit 2015 werd de transitievergoeding geïntroduceerd ter vervanging van de duurdere ontslagvergoeding, maar speciaal voor oudere werknemers werd toen een compensatie ingebouwd die nu dus ook afloopt. 

Er wordt verwacht dat sommige werkgevers gebruik gaan maken van de nieuwe situatie en daarom het ontslag nog even zullen uitstellen. Hetzelde geldt voor reorganisaties waarbij de voordelen nog hoger zullen uitvallen. Een werknemer is overigens niet volledig kansloos indien wordt vermoedt dat bewust is gewacht met het ontslag. In dat geval kan de rechter oordelen dat er sprake is van 'slecht werkgeversschap'.