Outplacement blog

Duizenden mensen krijgen transitievergoeding niet betaald

30-09-2020 - De redactie

Iedere werkkracht die na 1 januari 2020 is ontslagen heeft recht op een transitievergoeding. Maar uit een CNV-inventarisatie blijkt dat duizenden werknemers ten onrechte geen ontslagvergoeding hebben ontvangen. Het blijkt dan vooral te gaan om oproepkrachten en mensen met een flexcontract. 

Nieuwe wetgeving

Met de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans heeft elke werknemer die ontslagen wordt recht op een transitievergoeding. Dat geldt zowel voor mensen met een vast contract als voor flexwerkers en oproepkrachten. Hoewel het bij korte dienstverbanden soms maar om een paar tientjes gaat, weigeren of vergeten werkgevers simpelweg deze verplichte ontslagvergoeding te betalen. Gezien de nieuwe wetgeving is het goed denkbaar dat veel werknemers nog niet weten dat ze recht hebben op de transitievergoeding, terwijl werkgevers op hun beurt niet altijd op de hoogte zijn van hun verplichtingen bij ontslag op basis van de laatste regelgeving. 

Corona speelt ook rol

Vooral in de sectoren waar nu de klappen vallen, wordt de transitievergoeding vaak niet betaald. Het gaat dan bijvoorbeeld om de horeca, de evenementenbranche en schoonmaakbedrijven. CNV-voorzitter Piet Fortuin begrijpt dat werkgevers in zwaar weer zitten, maar wijst tegelijkertijd op het belang van de vergoeding: 'voor de ontslagen medewerkers kan het echter net dat zetje geven naar een nieuwe baan: een korte cursus, training of coaching.’  

Rechtzaak en NOW 3.0 pakket

Piet Fortuin verzoekt iedere werknemer die geen ontslagvergoeding heeft gekregen zich te melden. 'Als blijkt dat het om meerdere mensen uit hetzelfde bedrijf gaat, starten we een rechtszaak tegen de organisatie.' Fortuin pleit ook voor het niet verlenen van staatssteun uit het NOW 3.0 pakket als bedrijven geen transitievergoeding betalen.