Outplacement blog

Hoe Donald Duck verloor van de arbeidswet

17-05-2019 - De redactie

Roto Smeets dreigde failliet te gaan. Nu doet die naam waarschijnlijk niet direct een belletje rinkelen, maar dit bedrijf was verantwoordelijk voor het drukken van onder andere de Libelle, Quote en Donald Duck. Joost de Haas, topman van het bedrijf, gaf onlangs op de website van RTLZ aan dat de oorzaak van het dreigende faillissement lag in de falende arbeidswet.

drukkerij Donald Duck failliet

Reorganisaties in drukkerijen

Door de digitalisering is er steeds minder behoefte aan drukwerk. Waar vroeger veel mensen een papieren krant lazen, kiezen velen tegenwoordig voor het lezen van digitale bronnen. Via de digitale krant, of via nieuwssites die online in grote getalen te vinden zijn. De laatste jaren is die overstap van papier naar digitaal goed merkbaar in de wereld van de drukkerijen. Reorganisaties zijn aan de orde van de dag. Ook de Haas zou graag een reorganisatie willen doorvoeren in Roto Smeets. Volgens hem zit dit er helaas niet in, vanwege de hoge kosten die de reorganisatie met zich mee zou brengen. Om die reden vroeg hij dus onlangs faillissement aan.

Transitievergoeding na reorganisatie

Het grote pijnpunt bij een reorganisatie is de transitievergoeding die de ex-werkgever verschuldigd is aan iedere werknemer die ontslagen is. De vergoeding die een werknemer meekrijgt kan oplopen tot wel 80.000 euro. Deze regeling is flink gewijzigd met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid in 2015. Ook voor 2015 moesten sommige werknemers namelijk een ontslagvergoeding krijgen, maar voor deze regeling kwamen veel minder mensen in aanmerking. Per saldo is een werkgever daardoor bij een reorganisatie nu vaak duurder uit dan wanneer deze voor 2015 had plaatsgevonden. Volgens de Haas is dat voor veel bedrijven, zeker die in de drukwerk branche, niet meer te betalen. Ook mkb-bedrijven klagen hier al een tijd over.

Hoge kosten vergoeding

De meningen over de regelgeving omtrent de transitievergoeding zijn verdeeld. Zo staan vakbonden achter de regeling, omdat een werknemer hiermee de garantie heeft een bepaald bedrag te ontvangen voor bijvoorbeeld omscholing of outplacement. Toch lijkt er ook iets scheef te zitten. Werkgevers kunnen geld inzetten voor bijscholing van hun personeel. Wanneer een reorganisatie dreigt zullen die werkgevers echter geneigd zijn om dat geld op te sparen, zodat er als het nodig is een transitievergoeding van betaald kan worden. Gevolg is dat het personeel onvoldoende bij- en omscholingsmogelijkheden heeft, waardoor bij ontslag het vinden van een nieuwe baan bemoeilijkt kan worden.

Plannen voor nieuwe wetgeving

Bovenstaand gevolg van de regelgeving omtrent de transitievergoeding is een van de redenen dat de wet Werk en Zekerheid opnieuw onder de loep wordt genomen. Daar zullen de 370 werknemers van Roto Smeets overigens niets meer aan hebben. De curator van het bedrijf heeft inmiddels aangegeven dat een doorstart er niet meer inzit en dat het faillissement doorgezet zal worden. Mocht u zich nu zorgen maken over Donald Duck: de drukwerkzaamheden zijn inmiddels door een andere drukkerij overgenomen.