Waar op letten als werknemer bij een outplacementbureau?


Verwacht je ontslag? Kom je in aanmerking voor outplacement? Krijg je een outplacementbureau toegewezen? Dan is het nuttig om te letten op details die voor jou als werknemer het verschil kunnen maken. Lees ook tips voor het vinden een goed outplacementbureau.  

Match met de outplacementcoach en het outplacementbureau
Het contact met de outplacementconsultant moet simpelweg goed lopen. Je zult immers voor een langere periode intensief contact hebben. Maar het moet niet alleen klikken op persoonlijk vlak, je moet ook het idee hebben dat de outplacementcoach jou verder kan helpen. Wie nuchter is, zoekt geen zweverige coach, maar wie geïnspireerd wil worden, zoekt weer niet een te nuchter type. Om daarachter te komen ga je vooraf in overleg met de outplacementcoach en stel je vragen. Natuurlijk moet ook de werkwijze van het outplacementbureau passen en met name bij een groter bureau is het zinvol om daar extra onderzoek naar te doen.   

Objectiviteit
Een outplacementbureau dient twee partijen onafhankelijk te bedienen: de werknemer en de werkgever. Dan kan het ongemakkelijk voelen als het toegewezen outplacementbureau gelieerd is aan de werkgever. Denk kritisch na over het outplacementbureau: wordt jouw belang en privacy voldoende behartigd? Ga bij twijfel in overleg met de werkgever voor een mogelijk alternatief outplacementbureau.

Aard van het outplacementtraject
Outplacement is maatwerk en het traject moet dus goed worden afgestemd op de outplacementkandidaat. Vraag naar de onderdelen die deel gaan uitmaken van het outplacementtraject en geef aan waar je zelf de accenten zou willen leggen. 

Groot of klein outplacementbureau
Grote bureaus zijn niet beter dan kleine bureaus en andersom. Wat zoek je? Een zeer persoonlijke coach of juist een bureau met meerdere smaken en coaches? Welke faciliteiten zoek je? Dat bepaalt of je voorkeur uitgaat naar een klein of juist groter bureau. 


Meer informatie

Benieuwd naar outplacementbureaus die jou verder kunnen helpen? Vind een passend outplacementbureau in jouw regio of daar buiten.