Hoe kies ik een goed outplacementbureau?


Bij outplacement kan veel op het spel staan, zowel voor de werknemer als de werkgever. Het is daarom van belang om een goed outplacementbureau te kiezen waar alle partijen zich prettig bij voelen. In dit artikel vijf tips voor het vinden van een passend outplacementbureau.

1. Doelgroepen en specialismen

Outplacementbureaus zijn er in Nederland in vele maten en soorten. Van outplacementbureaus met reguliere outplacementtrajecten tot zeer gespecialiseerde outplacementbureaus gericht op 50-plussers, ondernemerschap, psychische beperkingen of autisme. Of denk aan outplacementbureaus die zich richten op  specifieke sectoren, zoals overheid en onderwijs. Vind hier een landelijk overzicht van reguliere en gespecialiseerde bureaus.

2. Werkwijze

Het is aan te raden om goed te letten op de werkwijze en expertise van het outplacementbureau. Sommige bureaus bieden veel meerwaarde met sollicitatietraining, terwijl andere bureaus exceleren in het boven water halen van de wensen, passies en kwaliteiten van een outplacementkandidaat. Ook zijn er bureaus die een contemplatieve, spirituele manier van werken hebben, terwijl andere outplacementbureaus juist heel praktisch en nuchter te werk te gaan. Over de werkwijze en aard van een outplacementbedrijf is online al veel informatie te vinden.

3. Kwaliteit

De kwaliteit van het outplacementbureau is uiteraard een zeer belangrijke peiler bij de keuze. Maar hoe kun je als outsider de kwaliteit van een outplacementbureau beoordelen? Daarbij is het belangrijk om eerst de kwaliteit goed te definiëren. Is het u te doen om een hoog plaatsingspercentage of bijvoorbeeld om de kwaliteit van de assessments? Enkele praktische checks:

  • Hoeveel kandidaten heeft een outplacementbureau met succes geplaatst?
  • Is het outplacementbureau in het bezit van een of meerdere kwaliteitskeurmerken?
  • Hoe scoort een outplacementbureau op tevredenheidsonderzoeken?
  • Kan het outplacementbureau referenties overleggen?
  • Heb ik in mijn netwerk mensen met ervaringen met outplacementbureaus?
  • Kan ik de outplacementcoach spreken die mijn traject gaat doen? 
  • Kan ik iemand spreken die een traject heeft gevolgd bij dit bureau?

4. Kosten

Natuurlijk spelen ook de kosten van een outplacementtraject een belangrijke rol bij het selecteren van een outplacementbureau. Heb ik behoefte aan een regulier outplacementtraject met kleine accenten of ben ik bijvoorbeeld op zoek naar een maatwerktraject inclusief omscholing? Welk budget stelt mijn werkgever ter beschikking? Welk budget reservereer ik uit mijn transitievergoeding? Maar wees niet te zuinig met outplacement, want inspirerend en passend werk is veel waard!

5. Een goed gevoel

Het is een cliché, maar ook bij outplacement is een goede klik met de outplacementcoach het halve werk. Begrijpt deze persoon jouw drijfveren? Heeft de outplacementcoach de compententies om jou naar de gewenste nieuwe baan te begeleiden? Daarom is het raadzaam om met verschillende outplacementbureaus oriënterende gesprekken te voeren en goed door te vragen naar hun werkwijze, ervaring en resultaten. 

 

Vind outplacementbegeleiding
Laat je alvast inspireren door outplacementbureaus in alle soorten en maten.