Wat is de toegevoegde waarde van een outplacementbureau?


Het inschakelen van een outplacementbureau heeft zowel voor de outplacementkandidaat als de werkgever uiteenlopende voordelen. Van ontslagverwerking tot nazorg bij een nieuwe baan, hieronder lees je wat een outplacementbureau kan betekenen. 

Outplacementbureau zorgt voor deskundigheid en neutraliteit

Bij een outplacementtraject nemen werkgever en werknemer afscheid van elkaar. Voor de werkgever en werknemer is dit vaak een eenmalig proces. Een outplacementbureau heeft ervaring met het ondersteunen van deze trajecten en kent derhalve ook de valkuilen. Zo kan een outplacementbureau bemiddelen bij meningsverschillen tussen werkgever en werknemer.

Ontslagverwerking als onderdeel van het outplacementtraject

Als een werknemer een werkplek moet verlaten waar deze vele jaren heeft doorgebracht, dan kan dit grote impact hebben. Een werknemer zal dit goed moeten afsluiten voordat effectief met de volgende fase in de loopbaan begonnen kan worden. Gespecialiseeerde outplacementbureaus kunnen een belangrijke rol spelen bij ontslagverwerking, bijvoorbeeld in de vorm van psychische ondersteuning.

Hulp bij (online) solliciteren

Outplacementbureaus kunnen werknemers veel toegevoegde waarde bieden bij bij het solliciteren. Na een dienstverband van vele jaren zijn werknemers vaak vergeten hoe ze een goede sollicitatiebrief moeten schrijven. Het kan voor oudere kandidaten ook een uitdaging zijn om de stap te zetten naar het huidige online solliciteren. Hoe zet je bijvoorbeeld social media optimaal in tijdens het sollicitatieproces? Outplacementbureaus kunnen outplacementkandidaten helpen met een professioneel LinkedIn-profiel en de etiquette van online solliciteren uit de doeken doen.

Netwerken en jobhunting

Misschien wel de belangrijkste toegevoegde waarde van een outplacementbureau: het inzetten van hun netwerk bij het vinden van nieuw werk voor de outplacementkandidaat. Omdat het outplacementbureau zowel de outplacementkandidaten als de bedrijven goed kennen, kunnen zij als geen ander een goede match tot stand brengen. Het actief begeleiden naar werk door het outplacementbureau wordt wel  jobhunting genoemd, een van de vaste fases in het outplacementrajct. 

Nazorg

Als de outplacementkandidaat eenmaal is begeleid naar nieuw werk of naar zelfstandig ondernemerschap dan zit het outplacementtraject er toch op? Nee, niet altijd. Afhankelijk van de specifieke situatie van de outplacementkandidaat kan het zeer zinvol zijn om nazorg te bieden met als doel een duurzame job. Waar loopt de outplacementkandidaat tegen aan, financiële vragen, ondernemersvragen - genoeg items waar de outplacementkandidaat bij geholpen kan worden.  

Hogere transitievergoeding en betere ontslagcondities

Een outplacementbureau kan zorgen voor een hogere ontslagvergoeding dan de wettelijke transitievergoeding. Verder kunnen tal van andere voordelen gerealiseerd worden voor de outplacementkandidaat. Denk dan aan de eindddatum van het ontslag, referenties, concurrentiebeding en budgetten voor scholing en outplacement. Meestal kunnen dit soort zaken afgedwongen worden als ontslag bij de kantonrechter vermeden kan worden in de vorm van een vaststellingsovereenkomst


Ook de voordelen van outplacement ervaren?

Benieuwd naar wat een outplacementbureau voor u kan betekenen? Neem dan gelijk contact op met een outplacementbureau bij u in de regio