Outplacement blog

STAP-budget komt terecht bij kleine groep aanbieders

06-01-2023 - Redactie

Ruim de helft van het STAP-budget komt terecht bij een kleine groep aanbieders. Bovendien blijkt dat van de ruim 104 miljoen euro die zij ontvingen veel geld is gegaan naar dubieuze cursussen. Dat meldt het nieuwsplatform Follow the Money.

drone piloot

Aanbieders

Een groep van twintig opleiders opleiders ontving vorig jaar meer dan de helft uit het beschikbare STAP-budget. De grootste aanbieder is NHA die met een kleine 28 miljoen euro het meeste STAP-budget wist binnen te halen. Daarna volgde LOI met ruim 20 miljoen euro. Cursusaanbieder en influencer Madelon Vos wist volgens het onderzoeksplatform Follow the Money vorig jaar twee miljoen euro binnen te halen. Vos ligt onder vuur omdat ze met haar door overheid gesubsidieerde online cursus 'aandelenkoersen en beleggen' in korte tijd 2 miljoen euro verdiende. Bovendien werkte ze met een marketingmodel waarbij nieuwe cursisten voor een beloning konden worden aangeleverd. 

Speciale cursussen

Populaire cursusen vormen digitale marketing en sales, persoonlijke effectiviteit en opleidingen tot coach. Daarnaast zijn er verschillende discutabele cursussen die niets te maken hebben met waarvoor de STAP-regeling bedoeld was. STAP is met name bedoeld voor opleidingen in de zorg en het onderwijs. Tot de discutabele cursussen behoren bijvoorbeeld edelsteentherapie, orthomoleculair therapeut, dronepiloot en de eerdergenoemde online cursus beleggen. Volgens minister Van Gennip wordt er daarom gewerkt aan maatregelen om opleidingen die niet voldoen aan de voorwaarden van STAP te kunnen weren uit het scholingsregister. De volgende aanvraagronde voor een STAP-budget begint op 28 februari. Daarna volgen er in 2023 nog vier momenten.