Opleidingsinstituten profiteren flink van de STAP-subsidie. Volgens onderzoek van RTL Nieuws proberen ze met trucs voor zoveel mogelijk opbrengst te gaan als de overheid de cursus betaalt. Het gevolg is dat minder mensen een cursus kunnen volgen omdat de subsidiepot eerder leeg raakt.
Er zijn verschillende trucs waarmee opleiders zoveel mogelijk geld bij de overheid claimen. Zo zijn sinds de invoer van de opleidingssubsidie de prijzen voor de cursussen verhoogd. De prijs wordt ook om hoog gekrikt door standaard extra opties aan te vinken die niet altijd relevant zijn. Zoals een getuigschrift die geen functie heeft als een diploma behaald wordt. Een andere truc is dat de overheid geen examenkorting krijgt die aan andere klanten wel wordt gegeven. Ook krijgt de overheid bij een aantal cursusaanbieders geen korting bij vooruitbetaling terwijl dit voor reguliere klanten wel geldt.
Volgens hoogleraar Renée van Schoonhoven, onderwijsrecht aan de Vrije Universiteit, zijn de prijsstijgingen mogelijk door een ontwerpfout. 'Ethisch is het natuurlijk niet goed wat de bedrijven doen, maar het is niet verboden. Dit had je netjes dicht moeten tikken aan de voorkant, door afspraken te maken over bijvoorbeeld een maximale prijsstijging.' Vakbond CNV spreekt van een typisch voorbeeld van goed bedoeld maar slecht uitgewerkt. D66-Kamerlid Marijke van Beukering gaat Kamervragen stellen over de prijsstijgingen. Een nieuwe regeling kan in de praktijk niet goed uitpakken, maar dan moet je niet te lang wachten met aanpassingen, aldus het Kamerlid.