Outplacement blog

1100 banen weg bij Philips

30-01-2023 - Redactie

Philips schrapt in Nederland de komende twee jaar 1100 banen. Wereldwijd gaan er 6000 banen verloren. Het bedrijf komt met een sociaal plan met daarin ook aandacht voor van werk naar werk begeleiding.

Ontdekfabriek Eindhoven Philips

Honderden banen weg in Nederland

In heel Nederland gaan er bij Philips in 2023 en 2024 1100 banen verloren. De nieuwe saneringsronde komt bovenop de 400 arbeidsplaatsen die verloren gaan binnen Nederland die eind oktober in 2022 al was aangekondigd. Vooral medewerkers in Eindhoven, Best en Amsterdam zullen hun werk verliezen. Philips wil minder onderzoekteams en staffuncties op het hoofdkantoor. Met de nieuwe reorganisatie zal tien procent van het aantal banen in Nederland verdwijnen. De problemen bij Philips zijn grotendeels te wijten aan een grote terugroepactie van medische apparaten. 

Van werk naar werk

Philips schrijft dat er een goed sociaal sociaal plan komt. Het bedrijf zal sterk inzetten op het begeleiden van mensen van werk naar werk, meldt topman Roy Jakobs. Het plan is om talent voor de regio te behouden door samen te werken met technologische bedrijven. Vakbond CNV reageert geschokt en is sceptisch over de reorganisatie die volgens de vakbond weinig garantie biedt op rustiger vaarwater. Bestuurder Arjan Huizinga verwijst daarbij naar eerdere topmannen die grote veranderingen doorvoerden waarmee ook veel banen verloren gingen. Ook vakbond FNV vraagt zich af of de ontslagen het gewenste resultaat zullen hebben.