Ben ik verplicht een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen?


Om een gang naar de rechter te voorkomen, wordt bij ontslag soms een vaststellingsovereenkomst gebruikt. In deze overeenkomst staan afspraken tussen werknemer en werkgever, over onder de einddatum van het dienstverband en de hoogte van de ontslagvergoeding. U bent niet verplicht een dergelijke overeenkomst te ondertekenen.

 
Voor zowel werknemer als werkgever kan het ondertekenen van zo’n vaststellingsovereenkomst voordelen hebben. In principe kan de overeenkomst precies op maat gemaakt worden. Wilt u als werknemer bijvoorbeeld een bedrag om aan outplacement te besteden? Of wilt u graag dat de werkgever een outplacementtraject betaalt? Als de werkgever daarmee akkoord gaat, kan dit prima in de vaststellingsovereenkomst opgenomen worden.
 
Als werknemer kan het lastig zijn om te beoordelen of de overeenkomst voor hem of haar gunstig is of niet. Zit u in zo’n situatie en vraagt u zich af of u er goed aan doet om te tekenen, of juist niet? Dan kan het slim zijn om juridische hulp in te schakelen, zodat er met u meegekeken kan worden. Ziet u het ondertekenen, met of zonder juridische hulp, toch niet zitten? Dan bent u nooit verplicht om toch uw handtekening te zetten. Er zal dan een gang naar de rechter of het UWV nodig zijn om de zaken af te handelen en de overeenkomst te ontbinden.