Outplacement blog

Veel werknemers gaan gestrest op vakantie

22-07-2023 - De redactie

Ruim een derde van de werkenden gaat dit jaar vermoeider op vakantie dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV. 

Stress tijdens vakantie

Mail checken en bereikbaar blijven

Tijdens de vakantie is een grote groep werknemers nog met werk bezig zo blijkt uit onderzoek. Zo checkt de helft van de werkenden hun mail tijdens de vakantie. Betrokkenheid bij het werk is daarbij een grote drijfveer. Voor de meeste mensen is dit een vrije keuze. Zij doen dit om niet te veel achter te komen met het beantwoorden van hun mail of simpelweg vanuit nieuwsgierigheid. Daarnaast blijven veel werkenden tijdens hun vakantie bereikbaar voor hun werk. Ongeveer een vijfde moet bereikbaar blijven voor noodsituaties en wordt tijdens de vakantie wel eens benaderd voor werkzaken. 

Niet ziek melden

Uit het CNV-onderzoek blijkt ook dat een derde van de mensen die ziek wordt tijdens hun vakantie dit niet meldt bij de leidinggevende. Als je ziekte wel meldt dan betekent dit dat er een ziekmelding ingaat wat niet ten koste gaan van je vakantiedagen. CNV-voorzitter Piet Fortuin hamert ook op het belang van vakantie als tijd van ontspanning. En dat geldt nog meer in de huidige tijden van hoge werkdruk en bovengemiddeld veel ziekteverzuim. 'Als steeds meer werkenden stress blijven houden en niet meer tot rust komen op vakantie, is dit een katalysator voor veel burn-outs op lange termijn.'