In 2022 wisselden een op de vijf medewerkers van baan. Deze trend speelt al langer maar sinds het einde van de coronapandemie stappen nog meer mensen over. Dat blijkt uit een analyse van het UWV.
Vorig jaar maakten anderhalf miljoen medewerkers de overstap naar een andere werkgever. De overstaptrend speelt al 10 jaar maar sinds het einde van de coronapandemie doen nog meer mensen dat. De redenen zijn met name een hoger salaris of andere arbeidsvoorwaarden. Ter indicatie: in het derde kwartaal van 2022 wisselden 5,3 procent van de werknemers van baan terwijl dit begin 2013 op 2,8 procent lag. Volgens Michel van Smoorenburg (UWV) heeft deze trend veel te maken met de toegenomen krapte op de arbeidsmarkt waar de onderhandelingspositie van de werknemer sterk verbeterd is.
Vooral werknemers met een flexibel contract wisselen vaak van baan. In het derde kwartaal ging het om ruim tien procent. Bij werknemers met een vast contract lag dat lager: 2,8 procent. Dat komt omdat mensen met een vast contract meer inleveren bij een overstap dan zij met een flexibel contract. Tegelijkertijd stappen werknemers niet alleen over naar een andere baan, ze beginnen ook steeds vaker voor zichzelf. Als er veel werk is kunnen zzp'ers namelijk bovengemiddeld veel verdienen. De huidige arbeidsmarkt biedt werknemers dan ook veel kansen. Nadelen zijn er natuurlijk ook aan het veelvuldig overstappen. Voor veel banen is volgens Smoorenburg ook langetermijnperspectief nodig: "Ervaring opdoen, jezelf ontwikkelen, het vak echt leren kennen. Dan heb je langetermijnrelaties nodig."