Outplacement blog

9 Ways: Je bepaalt zelf je koers met werk dat aansluit bij je talenten!

23-02-2022 - Mireille Tempelaars

Krijg jij te maken met ontslag? Dan kun je dat volgens Tom Oor van 9 Ways ook zien als een kans om stil te staan bij je dromen en talenten van waaruit jij jouw ideale baan realiseert. Outplacementbureau 9 Ways focust zich op hoger opgeleiden die aan het begin en in het midden van hun carrière staan. 'Ga bij jezelf na welke gedragspatronen je belemmeren en welke competenties je wilt ontwikkelen. Je zult zien dat er zoveel mogelijkheden zijn', aldus Tom. Met zijn enthousiaste karakter en achtergrond in bedrijfskunde en ontwikkelingspsychologie coacht Tom Oor van 9 Ways jou op hoog niveau naar de baan die het best bij je past. Hij legt uit hoe. 

Waarin onderscheidt jouw coachingstraject zich van anderen?

'Het combineren van twee werelden, dat is waar ik goed in ben. En dit zie je terug in mijn coachingstraject bij 9 Ways. Enerzijds focus ik me vanuit mijn achtergrond in ontwikkelingspsychologie op de talentontwikkeling. Dus hoe zit je als mens in elkaar, wat zijn je talenten, interesses en potenties? Daarbij ga ik psychologisch dieper dan de gemiddelde coach. Zo komen er dingen naar boven waar je jezelf in eerste instantie niet bewust van bent. Juist het coachen op die diepere lagen van de mens zijn interessant. Want daar zit de potentie. Anderzijds heb ik een achtergrond in het bedrijfsleven bij meerdere multinationals in vijf verschillende continenten. Ik weet hoe die wereld werkt en hoe we daarop in kunnen spelen. Zo help ik met het realiseren van de droombaan die bij je past.'

Hoe ziet zo’n coachingstraject eruit?

'Bij elk coachingstraject rekenen we terug. We beginnen met de droom, wat is het hoogst mogelijke toekomstperspectief voor diegene? En wat kan iemand vervolgens doen om dat te bereiken? Het enthousiasme dat daaruit voortvloeit is de eerste stap. Binnen een programma toon ik ook leiderschap. Ik neem diegene mee in de weg naar het hogere doel op een open en eerlijke manier. Soms is die ontdekkingsreis een beetje spannend en bied ik een luisterend oor. Ik verlang groei van een ander, maar heb die weg ook zelf bewandeld. Daarom laat ik zien welke groeistappen ik daarin heb gezet. Ook ik vind dingen rete spannend, moeilijk of pijnlijk.”

Hoe ondersteun je in de ontwikkeling van jouw klanten?


'Klanten die niet naar zichzelf willen kijken, passen niet bij mijn coachingstraject. Tijdens de vrijblijvende intake maken we kennis met elkaar en leg ik mijn methode uit. Samen kijken we of we met en van elkaar willen leren. Het stukje psychologie in mijn methode kan voor sommigen spannend zijn maar juist ook veel voldoening geven. Het is een natuurlijk proces en dat doen we op een rustige en gefaseerde manier. Je krijgt van mij boeken en persoonlijkheidstesten. Soms, als het nodig is, doen we oefeningen met elkaar. Een mooi voorbeeld is een klant die ik een tijd geleden coachte door middel van een ademhalingsoefening. Hij vond het lastig om over bepaalde zakelijke onderwerpen te communiceren en ging dan lachen en grapjes maken. Er gebeurt dus op dat moment iets met zijn lichaamstaal. Samen hebben we geoefend om terug te gaan naar de ademhaling bij het opkomen van de lachimpuls. Daarmee creëert hij ruimte en kan hij het gesprek sturen zoals hij wilt. Grote veranderingen beginnen soms bij kleine stapjes.'

Hoe resulteert dit uiteindelijk in het vinden van een baan?


'Verder leg ik met mijn methode een superfocus op functies en expertisegebieden. Simpel gezegd kan ik helpen om hele specifieke werkgebieden in kaart te brengen die helemaal bij jou aansluiten. Ik kijk waar de kracht van de persoon ligt. Daarbij kijk ik ook naar de trends in de samenleving en maak ik gebruik van mijn netwerk. 30% van de vacatures ligt namelijk verborgen. Aan de hand daarvan stellen we je CV op en passen we arbeidsmarkttactieken toe. Daarbij ondersteun ik ook bij de sollicitatiegesprekken. Ik bied een helpende hand, maar je zult ook veel zelf doen, reflecteren en oefenen. Zoals oude wijsheid zegt: zoals de inspanningen zijn, zullen de beloningen zijn. Op die wijze groei je extra en pluk je de vruchten daarvan, ook na mijn programma.'