Heb ik met een vaststellingsovereenkomst recht op outplacement?


Is zowel werkgever als werknemer akkoord met ontslag? Dan is een gang naar de rechter niet altijd noodzakelijk. In plaats daarvan kan de werknemer een vaststellingsovereenkomst ondertekenen. In deze overeenkomst staan afspraken over het ontslag. Sommige van deze afspraken zijn verplichte onderdelen, zoals:

• De einddatum van de arbeidsovereenkomst;

• Afspraken over de hoogte van de ontslagvergoeding.

Andere zaken zijn niet verplicht, maar wel goed om vast te leggen. Gewoonlijk wordt bij het ontslag een eindafrekening opgesteld van alle niet-gebruikte vakantiedagen en wordt ook een eventuele dertiende maand meegerekend. Ook wordt er vaak vastgelegd dat de werknemer alle spullen die eigendom zijn van het bedrijf (zoals laptop of auto) na het ontslag inlevert.

Het hangt van de afspraken in de vaststellingsovereenkomst af of u recht heeft op outplacement. Het is goed om hier op te letten. Normaal gesproken heeft u bij ontslag via de kantonrechter namelijk recht op een transitievergoeding, die u (gedeeltelijk) kunt gebruiken om outplacement te betalen. Bij beëindiging met wederzijds goedvinden heeft u hier niet automatisch recht op. Wel kunt u hierover onderhandelen wanneer de inhoud van de vaststellingsovereenkomst wordt vastgesteld.