Outplacement blog

Versobering compensatieregeling transitievergoeding op komst

27-08-2024 - Redactie

Het nieuwe kabinet wil dat organisaties met 25 of meer medewerkers vanaf 2026 geen beroep meer kunnen doen op de compensatieregeling transitievergoeding. Naar verwachting wordt op Prinsjesdag duidelijk of deze plannen daadwerkelijk doorgaan. 

Hoofdlijnenakkoord 

Uit het hoofdlijnenakkoord blijkt dat de formerende partijen de compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid willen versoberen. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren. Uit cijfers van het UWV blijkt dat sinds de invoer van de regeling 144.767 compensatievergoedingen zijn uitbetaald. Dit is goed voor een kleine 3 miljard euro die aan compensatie is betaald sinds de introductie tot en met het jaar 2023. Voor grote bedrijven kan het afschaffen van de compensatieregeling grote financiële gevolgen hebben en slapende dienstverbanden in de hand werken. 

Compensatieregeling, hoe zit het ook alweer?

In 2020 ging de compensatieregeling bij langdurige arbeidsongeschiktheid in werking. Werkgevers worden hierbij gecompenseerd voor de transitievergoeding als zij na twee jaar loondoorbetaling afscheid nemen van hun zieke werknemer. Naast het financieel ontlasten van werkgevers bij ziekte was de regeling in het leven geroepen om slapende dienstverbanden tegen te gaan. Tot en met september 2020 konden werkgevers ook met terugwerkende kracht compensatie aanvragen voor dienstverbanden die waren geëindigd op of na 1 juli 2015 mits de transitievergoeding volledig was betaald voor 1 april 2020. De meeste aanvragen vonden juist in deze maand plaats: 19.293.