Outplacement blog

Ontslagen? Zo maak je dat bespreekbaar tijdens sollicitatie

24-04-2024 - Lisa de Vente

Het verliezen van je baan kan een behoorlijke hobbel zijn, zowel financieel als emotioneel. Maar wanneer je je klaarmaakt voor een nieuw hoofdstuk in je carrière, komen sollicitatiegesprekken om de hoek kijken. Hoe ga je om met het onvermijdelijke moment waarop de nieuwe werkgever vraagt naar wat er bij je vorige baan is gebeurd? Hier zijn enkele inzichten en tips van loopbaancoaches om je door dit gesprek te loodsen. 

Ontslag door reorganisatie

Als je bent ontslagen als onderdeel van een bredere reorganisatie heb je vaak een helder verhaal te vertellen. Het is makkelijker uit te leggen en werkgevers hebben doorgaans meer begrip voor dit soort situaties, omdat het niet persoonlijk is. Loopbaancoach Marie G. McIntyre benadrukt dat het bij bedrijfsontslagen vaak niet om jou als individu gaat, maar om de functie.
 
Als je gevraagd wordt naar je ontslag, kun je simpelweg zeggen: “Mijn team werd getroffen door een reorganisatie en mijn functie kwam te vervallen.” geeft loopbaancoach Dorianne St Fleur als advies. Dit is een duidelijke reden zonder jezelf in een negatief daglicht te plaatsen. 
 
St Fleur geeft als tip dat je eventueel ook iets kunt vertellen over eerdere ontslagrondes als je in een latere ronde moest vertrekken. Je zou kunnen zeggen: “Het bedrijf voerde een paar ontslagrondes uit. Mijn leidinggevende probeerde mij zo lang mogelijk te houden, maar uiteindelijk moest ik bij een latere ontslagronde alsnog gaan.”
 
Deze aanpak laat zien dat je een goede relatie had met je leidinggevende. En dat je waarschijnlijk een waardevolle werknemer was, omdat ze je niet als een van de eersten wilden laten gaan, zegt St Fleur. 

Ontslag om persoonlijke redenen

Als je om persoonlijke redenen ontslagen bent, is het belangrijk om te proberen te onderhandelen over hoe je huidige werkgever dit communiceert. Vraag de HR-afdeling om duidelijkheid over welke informatie ze zullen delen met potentiële nieuwe werkgevers. 
 
Soms kun je een vaststellingsovereenkomst sluiten, waarbij het vertrek meer lijkt op ‘een wederzijds besluit’ of waaruit blijkt dat het ‘niet de juiste match’ was. Dit kan helpen om je ontslag tijdens een sollicitatiegesprek positiever te benaderen. 
 
St Fleur adviseert om niet te veel uit te wijden over het vertrek bij je vorige baan: “Geef een heldere, maar bondige uitleg van de situatie en richt het gesprek vervolgens op je enthousiasme voor de nieuwe rol en organisatie. Wees zelfverzekerd en positief in je antwoorden.”
 
St Fleur geeft een voorbeeld van hoe je zou kunnen reageren: “Ik werk niet meer bij dat bedrijf. Ik ben in oktober vertrokken en zoek nu naar een rol waarin ik de kans krijg om mijn sterke punten op het gebied van X, Y en Z beter te benutten. Daarom ben ik enthousiast over dit bedrijf en deze functie.”

Focus op de toekomst

Hoewel het verlies van een baan een uitdaging kan zijn, is het belangrijk om positief en toekomstgericht te blijven. St Fleur benadrukt het belang van zelfvertrouwen en optimisme tijdens het sollicitatieproces: “Ontslag betekent niet dat je minder waardevol bent; het gaat erom dat je begrijpt wat je wilt doen, welke vaardigheden je wilt ontwikkelen en welke lessen je hebt geleerd.”
 
Met een positieve houding en een duidelijk beeld van je doelen kun je het hoofd bieden aan sollicitatiegesprekken na ontslag. Onthoud: elk einde is een nieuw begin.