Outplacement blog

Onaangekondigd exitgesprek leidt tot forse ontslagvergoeding

22-08-2024 - Redactie

Een onaangekondigd exitgesprek na een 16-jarig durende dienstverband heeft geleid tot een ontslagvergoeding van ruim 100.000 euro. De man die van mening was dat hij door het onverwachte vertrek een flinke smak geld misliep, had bijna drie keer zoveel geëist.

'Ik laat me niet wegsturen als een snotneus'

Het exitgesprek vond plaats op 19 januari 2023. De man kreeg van de manager en HR-directeur van het staalbedrijf te horen dat zij geen vertrouwen meer in hem hadden en dat er geen basis meer was voor verdere samenwerking. Het bedrijf gaf aan over een afscheidsregeling te willen praten, gevolgd door de mededeling dat de man het pand moest verlaten. Dat viel rauw op het dak van de man die na de meeting nog een presentatie wilde geven. "Ik laat me niet wegsturen als een snotneus" verzette hij zich op felle toon. 's Avonds appte hij ook nog naar zijn manager: "Wat heb je gedaan" en "Waarom?". Door het onverwachte einde van het dienstverband was de man van mening dat hij veel schade opliep. Naast een lager salaris bij zijn nieuwe werkgever zat hij een tijdje in de WW waardoor hij minder pensioen opbouwde. Sinds 2019 had de man geen beoordelingsgesprek meer gehad. Zijn jurist voerde aan dat hij in 2022 zijn beste jaar ooit voor het bedrijf had gehad en dat hij altijd loyaal was geweest.  

Wat zegt de rechter?

Met een afscheidspremie van 41.754 die het bedrijf aanbood, ging de man niet akkoord. De zaak kwam vervolgens bij de kantonrechter terecht die in juni vorig jaar de arbeidsovereenkomst ontbond. Het bedrijf moest de man 44.978,26 euro betalen aan transitievergoeding en nog eens 100.000 euro aan billijke vergoeding. Zijn werkgever ging hier tegen in beroep bij het Haagsche gerechtshof. In reactie daarop eistte de man een veel hogere afkoopsom van 292.769,25 euro. Daarin ging het gerechtshof niet mee maar het hof bekrachtigde wel een eerder vonnis van de kantonrechter. Het hof oordeelt dat 100.000 euro recht doet aan de omstandigheden. Tevens kreeg de man 15.000 euro mee om het pensioengat te dichten. Verder moest de voormalige werkgever opdraaien voor de juridische hulp in de periode dat er werd onderhandeld over de vaststellingsovereenkomst, circa 3.000 euro.